23 June 2009

musim cuti yg berfaedah,,

Slm alaikum wat seme,,musim imtihan sudah abis,,skrg musim cuti pnjang,,lbih kurang 4 bulan cuti,,cuti musim panas,,jd,,smpena cuti nie,,di zaqziq,,satu kumpuln yg diketuai oleh Ustaz Husni Ginting tlh buat satu pakej Umrah ke Mekah & Madina.Jd ader aa jgk ahli2 sahah yg mngikutinye,seramai 8org bdk zaqziq yg ikut serta jaulah nie,dn yg lebih dr muhafazah lain.Selama lbh kurang 2 mnggu mereka di sana ,menunaikan ibadat Umrah,mncari keberkatan ILAHI di smping mncuci & mmbersih rohani di tempat mulia Tanah Haram Mekah & Medina.Rombongn brtolak ke pelabuhan Saffaga utk menaiki kapal Wadi El-Nel mnyeberangi laut merah,memakn mase 1hari setengah.doa2kn perjalanan mereka pergi balik ngn selamat dn mndapat Umrah yg Makbul.

Nie plak aktiviti lain yg lebih diminati oleh pelajar2 Azhar kt cni,iaitu BALIK KAMPONG! mcm bese,,,mereka mnggunakn musim cuti yg pnjng nie ngn lebih mnfaat.balik jumpe keluarge,balik bercuti,,ader jgk yg balik tunang & khwen!! mcm2 hajat yg ader.Tp,kebanyakannye,,atas arahan keluarga,trpaksa laa anak2 nie pulang utk mnjenguk kaum keluarga,mne2 tau kot2,,xsempat jumpe lg akan datang!! jd,,kesempatan nie,,mereka pg jmpa,,dn utk dptkn kesempatan beraya bersama!! tapi,,yg xberpeluang balik nie,,mcm maner plak yer?? ader yg cedih,,ader yg gmbira ,,ader yg teruja!! mcm2 hal bdk2 azhar nie..tp..yg rajin tue,,tetap ader,,kelas2 pngajian sntese bercambah,brgantung pd usaha rajin ngn malas jer,,harap2 pelajar2 azhar nie,ambik aa peluang keemasan nie,,jgn biarkn mase free trbuang cmtu jer,,ader jgk kaki2 melancong nie jaulah sakan,,time nie aa bnyk2 aktivit jaulah dibuat!! utk memeriahkan mase cuti nie,,pepun nie seme brgantung pd niat dn hadaf masing2 datang ke ardul kinanah nie...

Gmbar atas tu,,kt mator jadid yg baru buka,,mmg besar!! ader 2 org pelajar zaqziq yg pulang.sorng balik habis,,dn sorng lg brcuti.doakn keselamatan mereka,moga2 mereka dpt wat aper yg diingini dn dpt aper yg di hajati.


Suasana kt mator jadid,,memang besar,designnye macam ader sket ngn KLIA,nikmati kemajuan dunia skrg!!


Ermm,,rase2 aa,,antara sbb dibesarkn airport nie,kerana peratus tinggi pelancong kt mesir nie,,lebih2 lg pelajar2 dr malaysia nie,,time2 cmnie,,bln 7-12 mmg mnjadi tumpuan ramai wat pelajar2 nie brkunjung ke mator,salah satu sumbangn besar utk kerajaan mesir,,jumlah yg ramai mnggunakan prkhidmatan Egypt Air terbang ke Malaysia.Jd,,kerana bnyknye permintaan nie,dibesarkan laa Airport nie,,


dlm shuttle bus...nk ker carpark...


suasana manusia di mator..kami seolah2 "kene berkampong" kt mator nie.Sbb bleh kate tiap2 ari@mnggu ader jer bdk2 Mesia yg pulang ke tanah air,,kawan2 rapat& ahli bait snggup mnghantar pulang,,mngiringi teman2 yg ingin pulang,,ke mator.Utk mnghargai dn wat mjlis perpisahan.mne tau kot2 ader yg dah tk jumpe lg lps nie.jd,,ramai laa yg datang ,,ader jgk yg brniat nk jalan2,,nk meramaikn,,yg muskilnye,,jumlah yg mnghantar lebih ramai dr yg pulang!! sbb tue,,mator nie meriah!! Jd,,kerajaan mesir patut berterima kasih ngn kedatangn pelajar2 malaysia nie,,antara penyumbang besar dlm mngkatkn ekonomi mesir!!


ni aa adeq ana,(bju hitam tgh) dia balik cuti,,xpe aa,,nk carik pngalaman.moga2 selamat ketika brada di kampong,,tgk2 laa mak ayah,keluarga sana yer!! (iskh2,,,isk2,,bilernye aku nak balik kmpong nie!!) doa2 laa yer kt ana nie,,InsyaALLAh,,biizniLLAH,,ana akan jgk mngikuti jejak lngkah2 kawan2 utk sama2 pulang ke tanah air,,akhir tahun nie,,mudah2an seme mngikut yg tlh dirancang!! Jd,,nie aa sbhgian aktiviti bdk2 azhar,,,,moga2 masing2 dpt wat yg terbaik dlm hidup masing2..carilah ilmu dn pngalaman sebanyak2nye..moga boleh dikongsi ngn yg lainnye...Peluang,rezki,ujian,cabaran semenya anugerah TUHAN,,hargai semenye..Moga2 kite trgolong dlm org2 yg soleh dn yg beramal.Teruskn hidup nie ngn bersemangat.Yng pnting,setiap amalan kite diredhoi TUHAN...sama2 mncari redhoNYA!...Dimana ader kemahuan di situ ader jalan.Bersusah2 dahulu,besenang2 kemudian,,,hehe...ok laa,,len kali plak,,wssalam.....

08 June 2009

kembali daa,,,cbuk exam laa,,,,TAFAHNA,,,,

Salam sejahtera wat seme,,selama 5 mnggu ana mnghilang,,mnyembunyikn diri,,hnye krn ader bnda yg lbh pnting buat hidup nie,,slama 5mnggu nie jgk,,ana ngn kengkawan bergeluman ngn kitab2 kuliah,,,semata2 untuk mnghadapi imtihan fasa ke-2 ,,ana kini blajar di kuliah syariah,,tafahna asyraf,daqahliah.dn berharap imtihan ni mmberi satu natijah yg baik,,yg melegakan hati,,agar dpt mnempah tiket utk pulang ke mesia,,mg2 dimudahkn dn dinajahkn,,amiin,,ya ROB! ,,,,ni sbhgian gmbar2 kami ahli kuliah syariah tahun 4,,smpena imtihan akhir nie,,start 17/5 smpai 7/6,,,,lame jgk tu,,,ni a geng2 study group kami,,,tiap2 nk exam,,kami akn buat study group brsama2,,atas komitmen msng2,,

haa,,,ni aa soalan imtihan kami,,cmnie aa sistem azhar,,pkai tulis tgn jer,,jawab je laa,,mncabar tu,,



ni brgmbar ngn kengkawan2 arab thun 4 kami,,lps imtihan hari last,,,saje2 ambik kenangan,,



ni aa kuliah kami,,mmg bnyk kenangn di cini,,pepun,,brsyukur dpt belajar di bumi ambiyak nie,,



ni aa,,geng2 thun 4 cmpur skali ngn plajar patani...skali ngn murokib kami,,bgus dia nie,,selalu je ngaji quran time jaga kami,,,..




bdk2 arab tgh bncang pe tu? tk puas hati lg ke jwb exam td? agak2,, itu yg dprkatakn dek arab2 tu,,,



waa,,,gmbiranya...puas,,lega,,sdh habis exam,,,

skitar pmndangn depan kuliah,,,


haa,,ader pe kt cni,, nmpk mcm cafe,,ye kot,,,mcm2 ader!! mktbh ader,,kedai syai ader,,kdai jual coklat pon ader,,haha,,


hmm,,apekah tmpt ini?nmpk mcm rumah kosong jer,,,hmm,,hnye pelajar2 tafahna saje yg mngetahuinye,,mmg misteri,,,,huhuhuh....


erm,,,ni aa maktabah almaarif,,,kitab2 kuliah beli kt cni,,kna beratur pnjng gtu,,kdng2 xder beratur,,arab nie main redah jer!! bnyk pngalaman nk beli kitab kt cni,,,,


poji,,nta tgh wat pe tu,,bru nk beli kitab?? imtihan dah hbis daaa,,,,thun depan lak yer,,!! ehh!! lupa lak,,,dah thun last,,,abis daa exam,,,jom kite balik mesia sama2 yer,,,hehehe

ladang yg terbntang luas,,,pemandangn yg hijau,,,inilah bumi tafahna,,,,sawah padi ngn gandum



erm,, skitar pemndangn di tafahna,,perkampungn,,ader ladang,,ader kandang,,ader longkang!!


pmndangn jauh kuliah tafahna,,,kuliah dlm taman!!tenang je jiwa blaja kt cni,,tp sntese ditemani ngn bau2 wangi taik himar ngn kerbau bertaburan kt jalan,,,bnyi2 himar mndengus,,bnyi bising ketapi lalu,bnyi hon kete,,mcm2!!!


cafe arab...tp hnye utk pompuan jer,,,ramai laa pompuan2 arab nie lepak kt cni,,,kbnyknnye pelajar2 kuliah azhar jgk,,tp,,bkn kuliah agama,,mcm kuliah tarbiah,tijarah dll,,diorng lepak2,,smbang2,,smbil mnum2 syai,'asiir,hagah sa'ah dll,,,


ni pntu gerbang kuliah,,,yg bnyk2 tu namenye to'to',,mcm kt india gtu,,bese diguna time arab nk masuk dlm pndalaman,,letih nk berjalan,,kami bese gna jgk,,time nk cepat pg kuliah,lps turun tremko dr zkzk,trus naik to'to' nie,,byar segenih!! leh 3org naik..kalu jalan kaki ,,bese dlm 5-10mnit ,,,letih jgk,,


ni laa motor JAWA,,,dr indon kot,,tp,,kt cni mmg bnyk model cmnie,,,



ni mahattah kete api,,simple je,,padan aa ngn kete api ayam mesir,,huhu,,lupa nk ambik gambar kete api mesir,,
ckup laa kot,,dah bnyk daa gmbar2 sekitar kuliah ana nie yg xseberapa nie,,hnye utk jd kng-knangn.pepun,doa2kn utk kami yer,,najah seme,,dpt balik mesia seme,,,ok,,syukran seme,,wssalam,